Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη, με υπεύθυνη τη Νίκη Μπελεσιώτη, κατασκεύασε τρεις μουσειοβαλίτσες (μουσειοσκευές) με θέμα τις εικόνες της Συλλογής, οργανώνοντας, παράλληλα, ειδικά προγράμματα με δανεισμό τους σε σχολεία για μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Με τη συνεργασία του Στέργιου Στασινόπουλου, της Κάλης Μιλάνου, του Βασίλη Μπρούμα και του Νίκου Σμυρνάκη κατασκευάστηκε επίσης το «Κασελάκι του αγιογράφου», που περιέχει:

Ανθίβολο, φύλλο χρυσού, «νύχι» για το χρύσωμα, μαχαιράκι για το χρύσωμα, μικρά πινέλα, αμπόλι, γουδί για το κοπάνισμα των χρωμάτων, αχιβάδες, βάζα με κόλλα, βερνίκι και γύψο, μπουκαλάκια με χρώματα, σειρά από 74 διαφάνειες, τέσσερις εικόνες προετοιμασίας με το ίδιο θέμα, που μας δείχνουν τα στάδια κατασκευής μιας φορητής εικόνας, και ένα φυλλάδιο με επεξηγηματικά κείμενα και προτάσεις παρουσίασης της μουσειοσυσκευής.

Το «κασελάκι» συνόδευσε τις εικόνες της Συλλογής σε όλες τις εκθέσεις δίνοντας τη δυνατότητα στους επιμελητές τους να οργανώσουν προγράμματα για την τεχνική των εικόνων που απευθύνονταν σε ομάδες ατόμων με σχετικά ενδιαφέροντα και στα σχολεία των ευρύτερων περιοχών τους.

Έτσι έγινε πράξη μία ακόμη σεβαστή επιθυμία της μητέρας μας, η οποία βάδιζε για πολλά χρόνια στα ίχνη της γιαγιάς-εκπαιδευτικού Καλομοίρας Χρ. Μαργαρίτη.