Χορηγίες και Συνεργασίες

Πολλοί ήταν (και είναι) εκείνοι που στήριξαν τις προσπάθειές μας από το 1991 μέχρι και σήμερα. Ιδιώτες, φίλοι καρδιάς και φίλοι κοινωνικοί, συλλέκτες, οργανισμοί, ιδρύματα, εταιρείες. O Πίνακας των Χορηγών-Υποστηρικτών είναι ενδεικτικός για το εύρος του ενδιαφέροντος που επέδειξαν.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το υποστηρικτικό ενδιαφέρον των χορηγών δεν περιορίστηκε στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης και μόνο. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος ήταν οι παροχές-προσφορές. Φωτογράφοι, κορνιζοποιοί, χαρτέμποροι, τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, ασφαλιστές και μεταφορείς έργων τέχνης, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδόχοι, στην Ελλάδα κυρίως αλλά και στο εξωτερικό, συνέδραμαν καθένας από την πλευρά του στο τολμηρό όραμα αξιοποίησης μιας Συλλογής δεμένης με το πολιτισμικό παρελθόν της πατρίδας μας.

Αντίστοιχα, με την επιστημονική αλλά και την τεχνική συνδρομή των συνεργατών του Προγράμματος, οργανώσαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους χορηγούς, τους προσφέραμε βοήθεια για να εκδώσουν ημερολόγια και ευχετήριες κάρτες, αντλώντας θέματα από τις εργασίες του Προγράμματος και, κυρίως, από τις εικόνες της Συλλογής, των οποίων –τρόπον τινά ως «υιοθεσία»– είχε αναλάβει ο κάθε χορηγός τα έξοδα συντήρησής τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το επιτραπέζιο ημερολόγιο της χορηγού Εταιρείας Ηλιοπούλου Κυριακοπούλου ΑΕ (1996), το επιτοίχιο και το επιτραπέζιο ημερολόγιο της Εθνικής Τράπεζας και το εξαιρετικά πρωτότυπο, επιτοίχιο επίσης ημερολόγιο της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου με σχέδια μαθητών της σχολής που εμπνεύστηκαν από τις εικόνες της Συλλογής, πάνω στο θέμα: «Βιώνω την παράδοσή μου. Προχωρώ στο μέλλον με ταυτότητα». Τα έσοδα από την πώλησή του κάλυψαν μέρος των εξόδων συντήρησης της εικόνας «Η Δέηση» (18ου αι.), την οποία οι μαθητές αποφάσισαν να «υιοθετήσουν», μετά από πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη.

Επίσης, η Kraft Jacobs Suchard, με ιδιαίτερη γενναιοδωρία, επιχορήγησε την αναπαραγωγή της μουσειοσκευής «Το κασελάκι του αγιογράφου», ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πολύ περισσότερα σχολεία, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, να προσεγγίσουν το θέμα της κατασκευής μιας φορητής εικόνας.

Στις 4 Νοεμβρίου 1997 οργανώσαμε με το Μουσείο Μπενάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την εκδήλωση «Τιμή στους Χορηγούς του Προγράμματος Εργασιών για τις Εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι περισσότεροι από τους μέχρι εκείνη τη στιγμή διατελέσαντες Χορηγοί και υποστηρικτές, καθώς και πολλοί συνεργάτες του Προγράμματος και προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού.