Παράλληλες Δράσεις

Ι. Έκθεση «Шедевры Византии/ Byzantine Masterpieces».

Την Έκθεση οργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και η Πινακοθήκη Tretyakov στο ιστορικό κεντρικό κτήριο της Πινακοθήκης στη Μόσχα (08/02/2017 – 09/04/2017), με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Την Έκθεση εγκαινίασαν ο Έλληνας Πρέσβης στη Μόσχα κ. Ανδρέας Φρυγανάς και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθηγητής κ. Δημήτριος Γιαλαμάς. Την Έκθεση επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Έκθεσης, οργανώθηκε την 7η Απριλίου 2017 στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης Τretyakov, η ομιλία «Εικόνες και Ανθίβολα από τη Συλλογή Βελιμέζη ταξιδεύουν στη Ρωσία», με ομιλητές την επιμελήτρια της Έκθεσης και Ερευνήτρια του τμήματος βυζαντινής και ρωσικής τέχνης της Πινακοθήκης Τretyakov Dr. Elena Saenkova και τους κ.κ. Χρήστο Φ. Μαργαρίτη και Αλέξανδρο Γ. Μακρή.

II. Έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας».

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (27/10/2017) οργανώσαμε την έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας». Την Έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού, θρησκευτικού και επιστημονικού κόσμου. Στα πλαίσια της οργάνωσης της Έκθεσης, οι διευθύνσεις και το προσωπικό του ΜΒΠ και του ΙΑΛ, συνεργάστηκαν στενότατα σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησής της, από τα εγκαίνια μέχρι και την παρουσίαση του Τόμου της Έκθεσης. Την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος ανέλαβε εξολοκλήρου το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Παράλληλα με την Έκθεση, παρουσιάσαμε τον ομότιτλο Τόμο της στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά (κεντρικό κτήριο 7/12/2017)

Στη συνέχεια, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη, 12/12/2017), με ομιλητές τους :
Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Δημήτρη Παυλόπουλο, Αν. Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Νικόλαο Γραίκο, Δρ Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ. και Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, επιμελητή της έκδοσης.

Δείτε εδώ το βίντεο από την παρουσίαση του τόμου “Τέμπλον” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Επίσης, παρουσιάσαμε τον Τόμο στην Κύπρο (ΡΙΚ, 25-1-2018) και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
-Στην Αθήνα, σε συνεργασία με τους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη (κεντρικό κτήριο του Μουσείου, 8/2/2018).
-στην Πάτρα (Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, 16/3/2018).
-στην Καλαμπάκα (Δημοτική Αίθουσα Ν. Λιάπη, 20/3/2018).
-στον Βόλο (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, 14/5/2018).

ΙII. ΣΥΝΑΞΗ ΜNHMHΣ του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. « Θνητοὶ καὶ ἅγιοι ἐν λιτανείᾳ ». 

Στη μνήμη του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993), το έτος 2018, κατά το οποίο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την εκδημία του μεγάλου μας δημιουργού, οργανώσαμε τρεις ημερίδες προς τιμήν του πολυσχιδούς έργου του. Για τις εκδηλώσεις αυτές συνεργαστήκαμε με τον γνωστό λογοτέχνη Γαβριήλ Νίκου Πεντζίκη, γιου του τιμωμένου, καθώς και με έγκριτους επιστήμονες. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον Πειραιά, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

-Στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (Πειραιάς, 13-3-2018), με ομιλητές τους : Νικόλαο Γραίκο, Δημοσθένη Δαββέτα, Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, Σπύρο Μοσχονά, Γαβριήλ Ν. Πεντζίκη, π. Σταμάτη Σκλήρη και τη καλλιτέχνιδα κ. Μάρθα Μαυροειδή.  (για το βίντεο της Εκδήλωσης πατήστε εδώ.)

-Στο αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη, 9-5-2018), με ομιλητές τους : Νικόλαο Γραίκο, Αλέξανδρο Γ. Μακρή, Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, Γαβριήλ Ν. Πεντζίκη, Χρυσόστομο Σταμούλη, Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, Γεώργιο Τσιγάρα. (για το βίντεο της Εκδήλωσης πατήστε εδώ).

-Στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Αθήνα, 24-1-2019), σε συνεργασία με τους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη, με ομιλητές τους : Χρήστο Φ. Μαργαρίτη και Αλέξανδρο Γ. Μακρή.

IV. α. Εγκαίνια της μόνιμης Έκθεσης της Συλλογής Εικόνων Αιμιλίου Βελιμέζη.

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19.00, εγκαινιάστηκε από την Α.Ε. τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, η έκθεση « Πίστη και Τέχνη. Επιλεγμένες Εικόνες από τη Συλλογή Αιμιλίου Βελιμέζη ».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του  Ιδρύματος  Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά.

Στον χαιρετισμό του  ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης, ευχαρίστησε τους δωρητές Χρήστο και Αιμίλιο Φ. Μαργαρίτη και Αλέξανδρο Γ. Μακρή για την τιμή να εμπιστευτούν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη τη σπάνια αυτή Συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων του Αιμιλίου Βελιμέζη, την οποία οι ίδιοι συνέχιζαν να εμπλουτίζουν με νέα αποκτήματα από αγορές και δωρεές, με ανθίβολα και σχέδια εργασίας αγιογράφων από τον 18ο αιώνα έως σήμερα.

IV. β. Παρουσίαση του δίγλωσσου Λευκώματος «Ταξιδεύοντας με τις Εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη/Travelling with the Icons of the Velimezis Collection», με επιμέλεια Χρήστου Φ. Μαργαρίτη.

Η παρουσίαση του Λευκώματος αυτού, έγινε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη την 24η Οκτωβρίου 2019, μία ημέρα μετά τα Εγκαίνια της μόνιμης Έκθεσης των Εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη.

Στο πάνελ : η κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Ξυδάκης και ο επιμελητής της Έκθεσης κ. Χρήστος Φ. Μαργαρίτης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Έκθεση των Εικόνων από τον κ. Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, με την ιδιότητά του αυτή τη φορά, του επιμελητού της Συλλογής Εικόνων Αιμιλίου Βελιμέζη και ενός εκ των δωρητών της Συλλογής αυτής στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Αργότερα, από τον μήνα Δεκέμβριο 2019, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ενδιαφερομένων ατόμων, κατόπιν συνεννοήσεως με τη Διεύθυνση του Ιδρύματος.