Παράλληλες Δράσεις

Ο Επιστημονικός Κατάλογος Εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη της καθηγήτριας Νανώς Χατζηδάκη, παρουσιάστηκε σε διαφόρους πολιτιστικούς φορείς και βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το CD-ROM «Η συντήρηση των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη» του Στέργιου Στασινόπουλου παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1998 στο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου, μετά το Διεθνές Συνέδριο των Συντηρητών στο Δουβλίνο και την πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Παράρτημα Λονδίνου. Στη συνέχεια στο Dumbarton Oaks, στο Cathedral Centre της Νέας Υόρκης (1999) και, παράλληλα με τις Εκθέσεις της Συλλογής σε Μουσεία του εξωτερικού, όπως στο Museu Nacional d’Art de Catalunya (1999), στο Palazzo Querini Stampalia στη Βενετία (2000), στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου (2006), στο Κunsthistorisches Museum της Βιέννης (2007), στη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας (2008) και σε πολλούς άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι συνεργασίες με τα ξένα μουσεία, οι οποίες διευρύνονταν, διαδεχόμενη η μία την άλλη με ταχύτατο ρυθμό, στάθηκαν αφορμή για μελέτη αντίστοιχων συλλογών μεταβυζαντινών εικόνων που βρίσκονταν σε πόλεις, στις οποίες φιλοξενούνταν οι Εκθέσεις μας, για την οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, πραγματοποιήθηκαν:

Σειρές εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων για τους επισκέπτες των Εκθέσεων, οι οποίοι είχαν παράλληλα τη δυνατότητα να αγοράσουν στα πωλητήρια των Μουσείων τους καταλόγους της Συλλογής Βελιμέζη, αλλά και αντικείμενα από τα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.

Στην Kunsthalle του Recklinghausen (29 και 30 Σεπτεμβρίου 1998) οργανώθηκε το Συμπόσιο «Kolloquium zum Gedenken an Manolis Chatzidakis» από τη Δρ Eva Haustein-Bartsch και την καθηγήτρια Νανώ Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή διαπρεπών Ελλήνων και Γερμανών βυζαντινολόγων.

Διαλέξεις με γενικότερα θέματα αλλά με άξονα πάντοτε το περιεχόμενο της Συλλογής, όπως οι διαλέξεις της Νίκης Κουτράκου στη Νίκαια της Γαλλίας, της Ασπασίας Παπαδοπεράκη στη Φραγκφούρτη και άλλες.

Στη Βενετία, στη Fondazione Scientifica Querini Stampalia (31 Μαρτίου έως 25 Ιουνίου 2000) οργανώθηκε η Έκθεση και το Συμπόσιο «La Grecia nelle raccolte della Fondazione Querini Stampalia» με αρχειακό υλικό και χάρτες από τα αρχεία της F.Q.S.

Επισκέψεις σε μουσεία και ιστορικούς χώρους των πόλεων, όπου έγιναν οι Εκθέσεις μας, για τους Έλληνες φίλους που συνόδευαν τα έργα της Συλλογής στα ταξίδια τους (κατά μέσον όρον 30-50 άτομα σε κάθε ταξίδι).

Συναυλίες βυζαντινής μουσικής από τη χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, που δόθηκαν στην Αρχαιολογική Εταιρεία της Αθήνας, στο παρεκκλήσιο της Santa Agatha της Βαρκελώνης, στο Museo de Santa Cruz του Τολέδο, στο Bode Museum/Pergamon Museum του Βερολίνου και στο Arsenal of the Princes Czartoryski Museum της Κρακοβίας.

Την 17η Μαρτίου 1999, στο Instituto Cervantes της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, η διεύθυνση του Museu Nacional d’Art de Catalunya της Βαρκελώνης, με την ευκαιρία της Έκθεσης των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη στους χώρους του, παρουσίασε το αναφερόμενο Μουσείο για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Την 16 Μαΐου 2007, στο Goethe Institut Αθηνών, επ’ ευκαιρία του εορτασμού των δεκαέξι ετών δράσης του Προγράμματος Συλλογής Βελιμέζη, ο Διευθυντής της Συλλογής Γλυπτών και του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου Prof. Dr Arne Effenberger, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Goethe Institut Αθηνών και τον Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου Δρ Ελευθέριο Οικονόμου, παρουσίασαν στο αθηναϊκό κοινό την έκθεση «Der Glanz des Himmels. Griechische Ikonen der Sammlung Velimezis» που πραγματοποιούνταν την εποχή εκείνη στο Pergamon-Museum του Βερολίνου.

Την 25 Φεβρουαρίου 2011, η Διεύθυνση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας (πρέσβυς κ. Ι. Οικονόμου), το Μουσείο Μπενάκη (καθ. Ά. Δεληβορριάς) και το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού (πρέσβυς Ρωσίας κ. Vl. Chkhikvishvili, σύμβουλος πρεσβείας κ. Al. Khomenko) οργάνωσαν στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ εκδήλωση-απολογισμό των Εκθέσεων της Συλλογής Βελιμέζη στο Κρατικό Μουσείο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης και στο Κρατικό Μουσείο Pushkin της Μόσχας. Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη παραχώρησε στη ΝΕΤ εκτενή συνέντευξη για τον «Περίπλου των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη».