Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η βυζαντινή τέχνη…εκ των έσω!

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων και με εφαλτήριο τα έργα της μόνιμης έκθεσης βυζαντινών εικόνων της συλλογής Αιμίλιου Βελιμέζη και Μαργαρίτη-Μακρή τα οποία φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σχεδιάστηκε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό οι μαθητές να ανακαλύψουν ή και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τη θρησκευτική εικονογραφική τους παράδοση και να συνδιαλεχθούν μαζί της.

Στόχοι του προγράμματος

  1. να προβληματίσει τους μαθητές γύρω από ζητήματα που άπτονται της εκκλησιαστικής εικονογραφικής παράδοσης
  2. να φέρει στην επιφάνεια δομές στις οποίες αυτή στηρίζεται, οι οποίες δεν είναι εμφανείς στο «γυμνό» μάτι.

Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών πραγματοποιείται μέσα από διαρκή δραστηριότητα, όπου η έμφαση στις λεπτομέρειες των έργων δίνουν έναυσμα για παρατήρηση και συζήτηση με τους μαθητές.

Δραστηριότητα: Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 10 ατόμων όπου σε κάθε ομάδα δίνεται μια βυζαντινή εικόνα σε μορφή κομματιών παζλ το οποίο καλούνται να ανασυνθέσουν. Η ανασύνθεση τροφοδοτεί τη διάταξη των λεπτομερειών στις εικόνες με σκοπό την κατανόηση των αρχών της βυζαντινής τέχνης.

Το πρόγραμμα ανασκευάζει δημιουργικά μία άποψη των μαθητών ότι η Χριστιανική τέχνη αποτελεί ένα κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού παρωχημένο για τα ενδιαφέροντά τους.

Το πρόγραμμα σχεδίασε και υλοποιείται από τη Δρ. Ειρήνη Πάνου, Βυζαντινολόγο, η οποία διδάσκει Βυζαντινή Τέχνη και Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.