Μήνυμα Δωρητών

Το ιστορικό και τη μακρόχρονη διαδρομή της Συλλογής Εικόνων Βελιμέζη, από την εποχή που συγκροτήθηκε από τον Αιμίλιο Ιωάννου Βελιμέζη, δηλαδή την περίοδο 1935-1945, έως σήμερα, θα τα ανακαλύψετε στον παρόντα Ιστότοπο.

Πιστεύουμε ότι θα σας ικανοποιήσει, θα σας λύσει τυχόν απορίες, ότι θα σας «αρέσει» …

Από το 1991 έως το 2016 συνεργασθήκαμε με το Μουσείο Μπενάκη για την συντήρηση, τη μελέτη και τη δημοσιοποίηση της Συλλογής. Από τη θέση αυτή ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Διεύθυνση και τα στελέχη του Μουσείου Μπενάκη.

Προς το τέλος του 2016 αποφασίσαμε να δωρίσουμε 136 έργα της Συλλογής, δηλαδή εικόνες, ανθίβολα και θρησκευτικά λειτουργικά αντικείμενα, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρότασή μας. Το 2018 το Yπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε τη μεταβίβαση της δωρεάς μας προς το Ίδρυμα. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και από αυτή τη θέση προς όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, που συνέβαλαν στην επιτυχή διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

Στη συνέχεια, το Ίδρυμα τιμώντας τη Συλλογή και τη δωρεά εγκατέστησε σε μόνιμη Έκθεση τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό έργων της Συλλογής στην κεντρική αίθουσα του Α’ ορόφου της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του, μεταξύ των βιβλιοστασίων της και των σπάνιων περιεχομένων τους.

Την 23η Οκτωβρίου 2019 το Ίδρυμα οργάνωσε λαμπρά εγκαίνια της μόνιμης Έκθεσης 68 έργων από την αναφερθείσα δωρεά, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Ταυτόχρονα εξέδωσε δίγλωσσο πολυτελές Λεύκωμα με τίτλο Ταξιδεύοντας με τις Εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη. Travelling with the Icons of the Velimezis Collection, σε επιμέλεια Χρήστου Φ. Μαργαρίτη, το οποίο και διαθέτει έκτοτε δωρεάν σε ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλοι όσοι εργαστήκαμε άοκνα τα τελευταία 30 χρόνια για την ανάδειξη της Συλλογής Εικόνων Βελιμέζη, αφενός για τα έργα της αρχικής Συλλογής του Αιμιλίου Ι. Βελιμέζη και αφετέρου γι’ αυτά, με τα οποία την εμπλουτίσαμε από το 2000 και μετά, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος
κ. Πάνο Λασκαρίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο, τους Διευθυντές κ. Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν και κ. Καλή Κυπαρίσση, τα στελέχη του και προς όλο το προσωπικό του.

Ειδικότερα ευχαριστούμε, για τη δημιουργία του Ιστοτόπου, τους κ.κ. Κωνσταντίνο Θανασάκη, Ιωάννη Καραχάλιο και, βέβαια, την Εταιρεία PΑVLA S.A. με το εξαίρετο δυναμικό της, τον CEO κ. Βλάση Κοσμά και τις διευθύντριες κ.κ. Χριστίνα Πλεμμένου και Δήμητρα Χουλιάρα.

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟΣ, λοιπόν, και ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ μας !

Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, Αιμίλιος Φ. Μαργαρίτης, Αλέξανδρος Γ. Μακρής

2020-2021