Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη που ιδρύθηκε με Προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 606/24.4.2007) συνεχίζει το πνευματικό και πολιτιστικό έργο της αείμνηστης Αικατερίνης Λασκαρίδη που ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια στο Νέο Φάληρο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο των σκοπών του, το Ίδρυμα προάγει τις Ελληνικές τέχνες και τα γράμματα καθώς και τη Ναυτική παράδοση και ιστορία της Ελλάδας. Ως ενεργός και ζωντανός πολιτιστικός, εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνει και εκτελεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως στη μαθητική, σπουδαστική και εκπαιδευτική κοινότητα, στα δε εκπαιδευτικά του προγράμματα συμμετέχουν περισσότερα από 20.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Παράλληλα το Ίδρυμα οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο σειρά από εκδηλώσεις, ομιλίες, ημερίδες και συνέδρια σε πολλούς τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα, που παρουσιάζονται από τους αριστείς της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από μέλη της οικογένειας Π. Λασκαρίδη. Ύστερα από την αδόκητη απώλεια της Μαριλένας Λασκαρίδη τον Αύγουστο του 2015, το Ίδρυμα διευθύνεται από την κόρη της, Κατερίνα. Το έργο του συντονίζεται και εγκρίνεται από επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από Πανεπιστημιακούς και Ακαδημαϊκούς δασκάλους με Πρόεδρο τον Ακαδημαϊκό και Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge, κ. Αθανάσιο Φωκά.

Το Ίδρυμα αναλαμβάνει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη διάσωση και διατήρηση της Ναυτικής μας ιστορίας και κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πλήρης αναπαλαίωση των πετρόκτιστων φάρων του Ακρωτηρίου Ταινάρου, του Ακρωτηρίου Μαλέα και της Ντάνας Πόρου, ενώ διαθέτει σημαντική ναυτική συλλογή και τη μεγαλύτερη εκτός της Αγγλίας συλλογή αντικειμένων του λόρδου Horatio Nelson.

Το Ίδρυμα στεγάζεται σε δύο αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια στον Πειραιά, στην οδό Πραξιτέλους 169 και 2ας Μεραρχίας 36 και σε ένα επταόροφο νέο κτήριο στην οδό Κουντουριώτου 173. Και τα τρία κτήρια βρίσκονται σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους, στον λιμένα Ζέας, στον Πειραιά.
Όλο το έργο και οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζονται στον ιστότοπο laskaridisfoundation.org.