Ο χαιρετισμός του κ. Πάνου Λασκαρίδη

«Ταξιδεύοντας με τις εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη». Το ευρύ κοινό έχει την ευκαιρία, μέσα από αυτό το οδοιπορικό να γνωρίσει την προσωπικότητα του συλλέκτη Αιμιλίου Ι. Βελιμέζη, την προέλευση και την πορεία της Συλλογής του με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες έως τη στέγασή τους στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τα έργα της δημιουργικότητας και της αγάπης γεννώνται δύσκολα, αλλά καταστρέφονται εύκολα εάν δεν τα κρατάμε ζωντανά μέσα μας, εντάσσοντάς τα στη ζωή μας.

Με αυτή τη σκέψη και με σεβασμό στο έργο του Αιμιλίου Ι. Βελιμέζη, αποδεχθήκαμε την τιμητική πρόταση των Αιμιλίου Φ. Μαργαρίτη, Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και Αλέξανδρου Μακρή να δωρίσουν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη 136 έργα τέχνης από την εν λόγω Συλλογή, μέρος της οποίας εκτίθεται μόνιμα σε χώρο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματός μας.

Η Συλλογή Βελιμέζη αποτελεί τη μοναδική δημοσιοποιημένη ιδιωτική Συλλογή εικόνων, της οποίας τα έργα καλύπτουν έξι αιώνες καλλιτεχνικής παραγωγής από τον 15ο έως και τον 20ό αιώνα.

Ευχαριστώ θερμά τους αδελφούς Μαργαρίτη, τον Αλέξανδρο Μακρή και τους συνεργάτες τους που προσέφεραν υλικό για τoν παρόντα Ιστότοπο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Πάνος Λασκαρίδης
Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη